HTML

Hegyimanó

Hétmérföldes kisbakancsban

A blog szerzője TKG és Ákos, két felvidéki hegyjáró, amatőr hegymászó. Ezzel a bloggal is szeretnék hirdetni a kvalitás hegyjárás filozófiáját: hitet téve az alapos felkészülés és megfelelően összeválogatott felszerelés fontossága mellett.

Friss topikok

  • P.Zoli: Üdv Hegyimanó! Olvastam az egyik bejegyzésedben, hogy (hozzám hasonlóan) eltört az egyik sátormer... (2009.08.20. 09:55) Ha törik a sátor, MacGyver a vadonban
  • aati: jaaj, nagyon szep helyek ezek. dolgozni se tudok mar ma, ilyenek olvasasa utan csak pakolnam a zsa... (2008.12.08. 10:06) let's go Goriz!
  • MelecskeÁkos: Szeva! hamarosan jönnek a postok, meglátod:) (2008.09.07. 16:05) Gründölés előtt...

Indafotó képek

Ahol még ott vagyunk

Ha törik a sátor, MacGyver a vadonban

2008.12.27. 09:08 tkg



Mert mi van, amikor a semmi közepén vesszük észre az egyetlen sátrunk egyik pálcáján, hogy az szépen belerepedt az élménypompába.



 Az történt, hogy a sátram (Rock Empire Alaska) egyik pálcájának összerakásakor észrevettem, hogy annak egyik csövecskéje a végén megrepedt. Látván a dolgot, picit megijedtem, hogy ha tovább hasad, akkor nem lehetlesz a pálcát használni, sem a sátrat felállítani. A civilizált nagyváros kényelmében ez a probléma többnyire, ha nem is olcsón, de könnyen oldható, mert ugye jobb helyeken vehetünk magunknak egy új pálcát. Viszont valahol ”kint a vadonban” aligha van velünk plusz egy pálca. Ekkor jönnek az improvizált ötletek (nehogymá MacGyver-tól nem tanultunk semmit), hogyan körbecsavarni sebtapasszal, vagy rögzíteni egy mellékötözött botocskával, hogy jobban tartson.  Esetleg, szétszedni pálcát és új sorrendben összerakni, a repedt csövecskét áthelyezvén egy kevésbé terhelt pozícióra (nekem is a középso darab tört el, mert ugye ott a legnagyobb a hajlás). Persze lehet a felsorolt ötleteket bátran kombinálni.

Én itt a saját, némi elokészüléssel vadonban is kivitelezheto megoldásomat vázolnám fel. Erre a valószínutlen esetre elore felkészülvén vettem magamnak egy megfelelo méretu zsugorcsövet.



A zsugorcso villanyszereléskor gyakran használt szigetelofajta, egy különbözo méretekben árult muanyag cso, amelyik melegítés hatására összezsugorodik (max. 50%-kal).  Amúgy minden villanyszerelo boltban, Baumaxban, stb. kapható, kb. 200 Ft (0,8 €), és a súlya is csak pár gramm.  Na, ebbol vegyünk egy olyat, amibe belefér a sátorpálcikánk és csomagoljuk sátrunkhoz.

A repedés felfedezésekor a sátorpálcikát szétszedjük, a megrepedt csövecskére ráhúzzuk a zsugorcsövet, majd öngyújtónkkal vagy gázégonk feledt óvatosan megmelegítjük, amíg az szorosan rá nem olvad a csövecskére. Miután a zsugorcso lehult, a sátorpálcikát újra összerakjuk, a megrepedt csövecskét egy kevésbé terhelt részre tesszük át (többnyire, minél közelebb a végéhez annál kisebb a terhelés).



A megoldás (messze) nem tökéletes, de nálam a sátor gondok nélkül túlélte, es továbbra is van használva foltozott pálcikával együtt.

 

1 komment

Címkék: karbantartás outdoor vadon

A bejegyzés trackback címe:

https://hegyimano.blog.hu/api/trackback/id/tr88641499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

P.Zoli 2009.08.20. 09:55:34

Üdv Hegyimanó!

Olvastam az egyik bejegyzésedben, hogy (hozzám hasonlóan) eltört az egyik sátormerevítő pálcád.

Tudsz-e tanácsot adni, hogy hol lehet pót-pálcát szerezni a sátorhoz? Neten nézelődtem, de nem találtam semmi okosat...

emilcímem: pinterzo@vipmail.hu

Minden jót!
Zoli
süti beállítások módosítása